Niin vain aika riensi reissun päällä. Viimeinen ilta vietettiin kuka mitenkin, minkä jälkeen herättiin viimeiseen opintomatkapäivään, jonka kohteena oli Go Farm-maitotila.
Go Farm: Jalostustyöllä Italian huipulle
Roberto Gozzinin ja hänen kahden veljensä johtaman Go Farm-maitotila panostaa pitkäjänteiseen jalostustyöhön. Tämä on mahdollistanut kannattavan toiminnan ja kovan kasvun. Roberto on ylpeä Holstein-karjastaan. Se on yrittäjän mukaan Italian kuuluisin ja peräti kolmetoista Italian 25:stä korkeimmalle arvostellusta jalostuseläimistä kuuluu Go Farmille.
Kolmekymmentä vuotta sitten tilalla oli 30 lypsylehmää. Nyt niitä oli useisiin pihattorakennuksiin sijoitettuna 900. Uudistukseen ja lihakarjaksi kasvatettavat sonnit ja hiehot mukaan lukien karjaa on yhteensä 2 000 päätä. Suuresta karjan määrästä huolimatta jokaisella eläimellä oli nimi ja eläimet olivat hyvin hoidettuja ja rauhallisia. Tämän mahdollisti myös tarkka eläinten ryhmittely ja asemointi tuotantokierron mukaan.
Vaikka maidon hinta on laskenut
eurooppalaisen kriisin vuoksi, Roberto on tilan toimintaan ja taloudelliseen
tilanteeseen tyytyväinen. Maito myydään paikallisia erikoisjuustoja
valmistavalle pienelle osuuskunnalle. Tuottajahinta on laskenut Italiassakin
roimasti. Viimevuoden 42 sentistä/litra on pudottu 30 senttiin/litra.
Go Farmin
tulosta paikkaa siitoseläintuotanto sekä muu tuotanto. EU-tukien osuus koko
tilan tulosta on n. 70 000 € vuodessa. Peltotukea he eivät saa. Maatilojen
tuotanto ei tunnu Italiassa perustuvan peltohehtaareihin niin vahvasti kuin
Suomessa. Jalostustoiminta oli tilalla yksi
merkittävä tulonlähde. Tilan holstein-karjasta myytiin valiosonneja n. 100 kpl
vuodessa ympäri maailmaa siitostarkoitukseen. Kauimmaiset menivät Kanadaan.
Go Farmilla on omaa peltoa 100 ha
ja vuorattua n. 80 ha. Casalmoranon alue on vahvaa kotieläintuotannon aluetta, mikä on nostanut pellon hinnan pilviin. Paikoitellen pelto voi maksaa jopa 100
000 euroa hehtaarilta. Tämän vuoksi tilalla ei pyritä tuottamaan kaikkea eläinten
tarvitsemaa rehua itse, vaan Go Farm ostaa läheisessä kaupungissa toimivalta
rehuosuuskunnalta mm. maissia ja sinimailasta sisältävän ja tilalla
räätälöitävän premix-rehun.
Rehustuksen ratkaisut vapauttavat myös työvoimaa,
josta on italialaisilla maatiloilla pula. Ulkomaalaislähtöisiä työntekijöitä Go
Farmilla työskentelee yhteensä seitsemän. Karjanhoitajat tulevat Roberton
mukaan Intiasta. Italialaisia ei hänen mukaansa maatilan töihin saa. Karjan tuottama lietelanta jalostuu tontin
nurkalla sijaitsevassa mädättämössä sähkö- ja lämpöenergiaksi. Sähköstä maatila
saa noin 500 000 euron vuotuisen lisätulon, joka vastaa tilan liikevaihdosta n.
10% osuutta. Lähitulevaisuudessa Go Farm ei aio lisätä lypsylehmiä. Rakentaminen
ei kuitenkaan lopu, sillä eläimille halutaan paremmat olosuhteet väljyyttä
lisäämällä.
Retkikuntamme kohtasi myös holsteinkarjan Miss Italian vuosimallia 2016, joka eli elämäänsä muiden ikäistensä hiehojen parissa. Tämä hieho oli saanut huippuarvostelut kaikilla mittareilla, ja sen alkioita suunniteltiin myytävän ulkomaille asti.
Go Farmilta suuntasimme vielä maatilamatkailuyritys Agrimottaan, jossa tilan historiasta ja toiminnasta meille kertoi omistaja itse. Yrityksellä oli ravintola- ja majoitustoimintaa sekä oma pieni juustola.
Agrimotta-maatilamatkailuyrityksen pihalla vallitsi rauhallinen tunnelma. |
Lisätietoja Agrimottasta: http://www.agrimotta.altervista.org/
Tämän jälkeen oli aika suuntia kohti lentokenttää, jonne oli reilun tunnin matka. Matkan aikana kerättiin kurssipalautteet ja Kirsti kiitti lahjojen kera opastamme Tuulaa. Kotimatka saattoi alkaa! Kiitos kaikille mukana olleille!
Reporttereina toimivat Kimpasta Voimaa Maaseudulle-tiimi Jenni Koski IntoSeinäjoesta, Kari Kallioniemi ProAgria Etelä-Pohjanmaasta ja Karoliina Streefkerk Sedu Aikuiskoulutuksesta.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti