maanantai 2. tammikuuta 2017

Opintomatkalla Pohjois-Italiassa, pienen matkakertomuksen neljäs ja viimeinen osa

Niin vain aika riensi reissun päällä. Viimeinen ilta vietettiin kuka mitenkin, minkä jälkeen herättiin viimeiseen opintomatkapäivään, jonka kohteena oli Go Farm-maitotila. 

Go Farm: Jalostustyöllä Italian huipulle


Roberto Gozzinin ja hänen kahden veljensä johtaman Go Farm-maitotila panostaa pitkäjänteiseen jalostustyöhön. Tämä on mahdollistanut kannattavan toiminnan ja kovan kasvun.  Roberto on ylpeä Holstein-karjastaan. Se on yrittäjän mukaan Italian kuuluisin ja peräti kolmetoista Italian 25:stä korkeimmalle arvostellusta jalostuseläimistä kuuluu Go Farmille. 


Kolmekymmentä vuotta sitten tilalla oli 30 lypsylehmää. Nyt niitä oli useisiin pihattorakennuksiin sijoitettuna 900.  Uudistukseen ja lihakarjaksi kasvatettavat sonnit ja hiehot mukaan lukien karjaa on yhteensä 2 000 päätä. Suuresta karjan määrästä huolimatta jokaisella eläimellä oli nimi ja eläimet olivat hyvin hoidettuja ja rauhallisia. Tämän mahdollisti myös tarkka eläinten ryhmittely ja asemointi tuotantokierron mukaan.

Vaikka maidon hinta on laskenut eurooppalaisen kriisin vuoksi, Roberto on tilan toimintaan ja taloudelliseen tilanteeseen tyytyväinen. Maito myydään paikallisia erikoisjuustoja valmistavalle pienelle osuuskunnalle. Tuottajahinta on laskenut Italiassakin roimasti. Viimevuoden 42 sentistä/litra on pudottu 30 senttiin/litra. 

Go Farmin tulosta paikkaa siitoseläintuotanto sekä muu tuotanto. EU-tukien osuus koko tilan tulosta on n. 70 000 € vuodessa. Peltotukea he eivät saa. Maatilojen tuotanto ei tunnu Italiassa perustuvan peltohehtaareihin niin vahvasti kuin Suomessa. Jalostustoiminta oli tilalla yksi merkittävä tulonlähde. Tilan holstein-karjasta myytiin valiosonneja n. 100 kpl vuodessa ympäri maailmaa siitostarkoitukseen. Kauimmaiset menivät Kanadaan. 

Go Farmilla on omaa peltoa 100 ha ja vuorattua n. 80 ha. Casalmoranon alue on vahvaa kotieläintuotannon aluetta, mikä on nostanut pellon hinnan pilviin. Paikoitellen pelto voi maksaa jopa 100 000 euroa hehtaarilta. Tämän vuoksi tilalla ei pyritä tuottamaan kaikkea eläinten tarvitsemaa rehua itse, vaan Go Farm ostaa läheisessä kaupungissa toimivalta rehuosuuskunnalta mm. maissia ja sinimailasta sisältävän ja tilalla räätälöitävän premix-rehun.

Rehustuksen ratkaisut vapauttavat myös työvoimaa, josta on italialaisilla maatiloilla pula. Ulkomaalaislähtöisiä työntekijöitä Go Farmilla työskentelee yhteensä seitsemän. Karjanhoitajat tulevat Roberton mukaan Intiasta. Italialaisia ei hänen mukaansa maatilan töihin saa. Karjan tuottama lietelanta jalostuu tontin nurkalla sijaitsevassa mädättämössä sähkö- ja lämpöenergiaksi. Sähköstä maatila saa noin 500 000 euron vuotuisen lisätulon, joka vastaa tilan liikevaihdosta n. 10% osuutta. Lähitulevaisuudessa Go Farm ei aio lisätä lypsylehmiä. Rakentaminen ei kuitenkaan lopu, sillä eläimille halutaan paremmat olosuhteet väljyyttä lisäämällä.

Retkikuntamme kohtasi myös holsteinkarjan Miss Italian vuosimallia 2016, joka eli elämäänsä muiden ikäistensä hiehojen parissa. Tämä hieho oli saanut huippuarvostelut kaikilla mittareilla, ja sen alkioita suunniteltiin myytävän ulkomaille asti.                                                                                               

Go Farmilta suuntasimme vielä maatilamatkailuyritys Agrimottaan, jossa tilan historiasta ja toiminnasta meille kertoi omistaja itse. Yrityksellä oli ravintola- ja majoitustoimintaa sekä oma pieni juustola. 
Agrimotta-maatilamatkailuyrityksen pihalla vallitsi rauhallinen tunnelma.
Lisätietoja Agrimottasta: http://www.agrimotta.altervista.org/

Tämän jälkeen oli aika suuntia kohti lentokenttää, jonne oli reilun tunnin matka. Matkan aikana kerättiin kurssipalautteet ja Kirsti kiitti lahjojen kera opastamme Tuulaa. Kotimatka saattoi alkaa! Kiitos kaikille mukana olleille!


Reporttereina toimivat Kimpasta Voimaa Maaseudulle-tiimi Jenni Koski IntoSeinäjoesta, Kari Kallioniemi ProAgria Etelä-Pohjanmaasta  ja Karoliina Streefkerk Sedu Aikuiskoulutuksesta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti