perjantai 4. marraskuuta 2016

Isketäänpäs tarinaa

Lokakuun lopulla suuri joukko Etelä-Pohjanmaan hankeväkeä kokoontui Tarinatyöpajaan Rytmikorjaamolle. Päivän tarkoituksena oli saada oivalluksia hankeviestinnästä. Jaksaakohan tätä juttua lukea yhtään pidemmälle?
Ongelma on yleensä se, että ulosantimme alkaa muistuttaa hankepäätöksen virallista koukerokieltä. Silloin on vaarana, että vaikka puhumme suomea, ei puhettamme ymmärrä. Ja tämä virallinen pojotus yhdistettynä komiaan murteeseemme on jotain aivan valtavaa.

No, onneksi tämä ongelma on huomattu ja sitä yritettiin korjata työpajassa. Seuraavassa tulee esimerkki, miten saman asian voi kertoa kahdella eri tavalla. Kumpaakohan pidät parempana?

"Etelä-Pohjalaisen lähiruokaketjun toimijat voivat verkottua, sekä saada vinkkejä taseen ja panosten käytön järkeistämiseen."

 TAI

"Etelä-Pohjalaiset alkutuottajat ja jalostajat kokoontuvat yhteen kuulemaan, miten rahat saadaan riittämään."

Että sellaista. Kun tähän lisätään vielä tarinaa, on tulos seuraava:

"Nurmolainen Matti on maatilayrittäjä. Hän on iltalenkillä jutellut koiralleen, että olisi hyvä, jos investoinneista voisi jutella jonkun kanssa. Eräällä iltakävelyllä Matin koiran talutushihna sotkeutui vastaantulevan Jaakon koiran hihnaan. Selvittelyssä meni aikaa ja miehet alkoivat puhella. Jaakko kertoi, että oli huomannut tilaisuuden, jossa erilaiset asiantuntijat puhuvat investoinneista ja että tilaisuudessa kannustetaan keskusteluun."

Tarinalla on siis paikkansa. Tarinoita on kerrottu iltanuotioilla ammoisista ajoista lähtien ja siirretty tietoa eteenpäin. Toimi hyvin silloin, joten miksei nytkin?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti