tiistai 23. toukokuuta 2017

Kuulumisia kotimaan opintomatkalta osa I

Hymy-hankkeen ensimmäinen opintomatka suuntasi kohti Itä-Suomea maaliskuun lopulla. Kohteina olivat erilaiset yrityskohteet ja Savonlinnan ja Mikkelin kaupungit lähialueineen. Tässä matkaraportin ensimmäinen osa!

Ensimmäinen matkapäivä 28.3.2017

Matka alkoi aamuhämärissä Seinäjoelta, ja retkeläisiä nousi kyytiin matkallamme kohti ensimmäistä etappia eli Valamon luostaria. Aamukahvit ja tutustuminen esittelykierroksineen suoritettiin Linnan Liisassa Saarijärvellä. 

Matkaohjelmassa oli mm. tunnepelikorttiharjoitus ja keskusteluja vierustoverin kanssa. Hankepäällikkö Kirsti Pasto kertoi Hymy-hankkeen toiminnasta sekä ennaltaehkäisevästä hyvinvointityöstä maakunnassamme.

Valamon luostarin kirkko, joka rakennettiin 70-luvulla lahjoitusvaroin.
Saavuimme Valamon luostariin sopivasti lounasaikaan. Lounaan jälkeen isä Simeon otti meidät hoteisiinsa luostarin myymälästä. Hän kertoi elävästi vanhan Valamon historiasta Valamon saarella sekä taustoja uuden Valamon perustamisesta. Valamo aloitti matkailutoimintansa 60- ja 70-lukujen taitteessa ja niistä päivistä alkaen matkailusta on eletty ja eletään edelleen - nykyään luostarissa vierailee vuosittain 120 000 matkailijaa. Nykypäivänä 90 % luostarin tuloista tulee matkailusta, lisäksi tuloja saadaan marjaviinien valmistuksesta. Vierailumme ajankohtana tulossa oli myös koe-erä luostarin omaa viskiä.
Isä Simeonin mukaan luostari ei ole ympärillä olevat seinät vaan se perinne, joka on jatkunut katkeamattomana vuosisatojen ajan ensin vanhassa Valamossa ja nyt Heinäveden Valamossa. 

Luostarikierroksen jälkeen saavuimme luentosaliin, jossa isä Simeonin luennon aiheena oli "Hiljentyminen kiireen keskellä". Hiljentyminen ja hiljaisuus ovat tila, jossa ei ole virikkeitä. Aktiivisessa hiljaisuudessa ei ole ulkoisia ärsykkeitä, jolloin alitajunta tekee työtä ja oman mielen tyhjentäminen ylimääräisestä onnistuu. Isä Simeonin mukaan ihminen käyttää kehoaan ja mieltään jatkuvasti väärin, jolloin stressi peittää luovuuden ja alitajunnan toiminnan. Tärkeää olisi arkisen työn siirtäminen hetkeksi syrjään, jolloin voisi hetkeksi hiljentyä ja menettää ajantajun. Monesti kiire on ihmisen elämässä itse tehtyä ja ihminen totuttaa itsensä erilaisiin maneereihin ja tapoihin. Osa näistä tavoista voi olla myös negatiivisia, jolloin omat maneerit tekevät ihmiselle itselleen hallaa.

Vierailumme päätettiin yhteiseen kahvihetkeen luostarin ruokasalissa, jonka jälkeen lähdimme kohti Savonlinnaa. Savonlinnaan saavuttiin alkuillasta ja pienen lepohetken jälkeen suuntasimme jalkapatikassa hotellista kohti Olavinlinnaa. Olavinlinnassa linnan opas kierrätti meidät läpi linnan ja kertoi monipuolisesti paitsi historiasta, myös nykypäivästä ja siitä kuinka Olavinlinnassa järjestetään monipuolista toimintaa ympäri vuoden. Tulevan oopperakesän kulisseja rakennettiin jo maaliskuulla kovaa kyytiä.
Olavinlinna vain meidän käytössämme!

Linnan kappelissa

Yhteinen ilta päättyi herkullisen savolaisen pitopöydän ääreen pienessä juhlasalissa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti