tiistai 30. toukokuuta 2017

Alk. 25.10.2017 Remppaa välillä itteeski!

Kuva: Freepik
Reistaako kroppa, eikö puhti piisaa?

Tervetuloa tekemään elämäntaparemontti Hymy-hankkeen rempparyhmään! Kurssi sopii maatilayrittäjille, jotka haluavat tehdä muutoksia elämäntapoihinsa oli tavoitteena sitten kunnon kohottaminen, paremmat yöunet tai vaikkapa painonpudotus.

Ryhmä kokoontuu ohjatusti kaksi kertaa loka-marraskuussa 2017 ja vielä kolme kertaa tammi-maaliskuussa. Jokainen kokoontuminen kestää kolme tuntia. Ensimmäinen kokoontuminen järjestetään Seinäjoella, muiden kertojen paikat sovitaan yhdessä ryhmäläisten kanssa.

Aiheina mm. kehonkoostumusmittaus, palautuminen, hyvä uni, ruokavalio ja sen muutokset, liikunta ja työkykyä tukeva liikunta.

25.10.2017 Ensimmäinen remppapäivä 

Seinäjoen Elinkeinotalolla os. Huhtalantie 2, 60220 Seinäjoki. 

11.45 Ilmoittautuminen
12.00 Kurssi-info, kehonkoostumusmittaukset, asiaa elämäntaparemontin toteutuksesta PLU:n johdolla.
15.00 Päivä päättyy

21.11.2017 Toinen remppapäivä

Paikka ilmoitetaan myöhemmin

11.45 Ilmoittautuminen
12.00 Päivän kouluttajana Päivi Haanpää: 
  • Satsaa itseesi
  • Tunnekuormien purkaminen
  • Green caren mahdollisuudet
15.00 Päivä päättyy

Rempparyhmän viiden kokoontumisen pakettihinta on 45 euroa / henkilö. Muut päivämäärät tarkentuvat lähiaikoina!

Lisätiedot ja ilmoittautumiset:
Kirsti: kirsti.pasto(at ) sedu.fi / 040 6807 060
tai
Karoliina: karoliina.streefkerk(at ) sedu.fi / 040 6807 174

Alk. 10.10.2017 Pitkää päivää pakerretaan!

Maatalousyrittäjän elämän rytmi on ainutlaatuinen. Työtä tehdään käytännössä vuoden jokaisena päivänä, eivätkä valtaväestölle suunnatut hyvinvoinnin ohjeet istu omaan arkeen. Millaisia keinoja palautumiseen ja stressinhallintaan on olemassa? Miten omaa hyvinvointia voi ylläpitää ja parantaa?

Hymy-hanke toteuttaa koulutussarjan maatalousyrittäjille, jotka haluavat tavoitteellisesti parantaa omaa työkuntoaan ja työhyvinvointiaan puolen vuoden ajanjaksolla. 

Apuna käytetään mm. FirstBeat-mittausteknologiaa. FirstBeatin hyvinvointianalyysi kuvaa palautumisen riittävyyttä ja auttaa tunnistamaan arjen stressaavat tekijät työssä ja vapaa-ajalla. Hyvinvointianalyysi arvioi unen laatua ja riittävyyttä sekä auttaa löytämään ratkaisut paremman palautumisen saavuttamiseksi. Lisätietoja: https://www.firstbeat.com/

Kurssia toteutetaan Kauhajoella yhteistyössä paikallisen DBC Klinikka-yrittäjän, Anne-Mari Marttusen kanssa. 

Haku on käynnissä nyt!

Kurssi sopii kaikille yrittäjille, jotka haluavat parantaa omaa jaksamistaan ja työhyvinvointiaan. Osallistujilta toivotaan motivaatiota sitoutua puoleksi vuodeksi kurssiin, joka koostuu neljästä ohjatusta kokoontumisesta, omalla ajalla tehtävistä jokapäiväisistä hyvinvoinnin valinnoista sekä muutamista välitapaamisista kurssilaisten toiveiden mukaan. 


Koulutussarjan tarkemmat sisällöt ja päivämäärät saat ladattavasta pdf-tiedostosta: OHJELMA

Koulutuskokonaisuuden hinta on 90 euroa / henkilö. Paikkoja on todella rajoitetusti, ole siis nopea ja syö hitaat!

Lisätietoja kurssista ja ilmoittautumiset:

Kirsti: kirsti.pasto(at ) sedu.fi / 040 6807 060
tai
Karoliina: karoliina.streefkerk(at ) sedu.fi / 040 6807 174




25.9.2017 Lampaiden ehdoilla


Kuva: Freepik
Hymy-hanke järjestää lampaiden käsittelykoulutuksen Loukon lammastilalla 25. syyskuuta 2017. Oikeilla käsittelytavoilla, eläimen ehdoilla edeten, lisääntyy sekä yrittäjän että hoidettavien hyvinvointi. Koulutus on avoin kaikille lammasyrittäjille ja aiheesta kiinnostuneille. Tervetuloa!

OHJELMA 25.9.2017

Aamupäivä vietetään Hanhikosken kylätalolla, os. Vatajantie 612, 61450 Kylänpää (Ylistaro).

9.30 Aamukahvit, ilmoittautuminen ja tervetulosanat
10.00 Luento lampaiden käsittelystä
12.00 Lounas

Siirtyminen Loukon lammastilalle, os. Tuohiluomantie 143, 61450 KYLÄNPÄÄ.

13.00 Käytännön harjoitukset maatilalla
15:30 Päivän yhteenveto ja palautekeskustelu

Kouluttajana toimii eläinkouluttaja Kaisa Hilska. Eläinkouluttajana Kaisa on erikoistunut tuotantoeläinten opettamiseen ja käytöshäiriöiden ratkaisemiseen. Lisätietoa yrityksestä osoitteessa: Koirataito.net.

Koulutuksen hinta on 50 euroa / tila, sisältäen ohjelman ja kahvitukset.

Ilmoittautumiset 11.9.2017 mennessä Hymy-hanketiimille:
Kirsti Pasto, p. 040 6807 060 / kirsti.pasto (at) sedu.fi
tai
Karoliina Streefkerk, p. 040 6807 174 / karoliina.streefkerk (at) sedu.fi

Lataa tästä tulostettava ohjelma pdf-tiedostona: LAMPAIDEN EHDOILLA.PDF

maanantai 29. toukokuuta 2017

Kuulumisia kotimaan opintomatkalta osa II

Toinen matkapäivä 29.3. aloitettiin yhteisen kehonhuollon ja hyvinvoinnin aakkosten merkeissä. Oli aika jättää jäähyväiset Savonlinnalle ja suunnata kohti Punkaharjua ja Suomen metsämuseo Lustoa.

Luston yritysesittely ja museo-opastus perehdytti retkeläiset monipuolisesti suomalaiseen metsienkäytön historiaan ja nykypäivään.

Tervan uittoreitti pienoiskoossa. Kuva: Kirsti Pasto. 
Luston taustaorganisaationa toimii Suomen Metsämuseosäätiö, joka perustettiin 80-luvulla. Säätiön tarkoituksena on edistää valtakunnallista metsäalan museaalista tallennus-, tutkimus-, näyttely- ja julkaisutoimintaa sekä tukea toiminnallaan metsäalan yleistä tiedotusta. (Lähde: lusto.fi)

Hiljaisuuden huoneen tunnelmaa. Kuva: Kirsti Pasto. 
Vierailumme aikana osia näyttelyistä oltiin uusimassa, siltikin laajaan kokoelmaan ja eri näyttelyihin tutustuminen veikin aikaa useamman tunnin. Suomalaisten luontosuhde näkyi rikkaana ja monipuolisena museossa. Yksi vaikuttavimmista elämyksistä oli pysähtyminen Hiljaisuuden huoneessa, joka on elämyksellinen kokonaisuus panoraamakuvaa sekä teknologiaa. Huone rakennettiin alunperin Hannoverin EXPO2000-maailmannäyttelyyn ja se nousi sielläkin suureen suosioon. (Lisätietoa Hiljaisuuden huoneesta: lusto.fi)

Teemaistelu alkamassa, vähän mietteliääksi laittaa vihreän teen ja juuston maistelu. 
Iltapäivästä matkamme suuntautui kohti Juvaa ja Wehmaan kartanoa, jossa vierailimme Suomen ainoassa englantilaistyylisessä teehuoneessa. Teehuoneen yrittäjä Anna Grotenfelt-Paunonen kertoi innostuneesti yrityksestään, jonka hän perusti äitinsä pitämän vaatekaupan oheen muutama vuosi takaperin. Vaatekaupan asiakkaat kaipasivat jotain lisää, ja idea teehuoneesta kumpusi Grotenfelt-Paunosen omasta kiinnostuksesta teetä kohtaan. Yrittäjänä hän kokee, että omia unelmiaan kannattaa seurata rohkeasti ja aina kannattaa kokeilla jotain uutta.

Jokaiselle teelaadulle on oma optimaalinen haudutuslämpötilansa ja -aikansa.
Tietyt maut voimistuvat ja sopivat yhteen erilaisten teelaatujen kanssa. 
Teehuoneelta suuntasimme kohti Mikkeliä ja majapaikkaamme Kyyhkylän kartanoa.

tiistai 23. toukokuuta 2017

Kuulumisia kotimaan opintomatkalta osa I

Hymy-hankkeen ensimmäinen opintomatka suuntasi kohti Itä-Suomea maaliskuun lopulla. Kohteina olivat erilaiset yrityskohteet ja Savonlinnan ja Mikkelin kaupungit lähialueineen. Tässä matkaraportin ensimmäinen osa!

Ensimmäinen matkapäivä 28.3.2017

Matka alkoi aamuhämärissä Seinäjoelta, ja retkeläisiä nousi kyytiin matkallamme kohti ensimmäistä etappia eli Valamon luostaria. Aamukahvit ja tutustuminen esittelykierroksineen suoritettiin Linnan Liisassa Saarijärvellä. 

Matkaohjelmassa oli mm. tunnepelikorttiharjoitus ja keskusteluja vierustoverin kanssa. Hankepäällikkö Kirsti Pasto kertoi Hymy-hankkeen toiminnasta sekä ennaltaehkäisevästä hyvinvointityöstä maakunnassamme.

Valamon luostarin kirkko, joka rakennettiin 70-luvulla lahjoitusvaroin.
Saavuimme Valamon luostariin sopivasti lounasaikaan. Lounaan jälkeen isä Simeon otti meidät hoteisiinsa luostarin myymälästä. Hän kertoi elävästi vanhan Valamon historiasta Valamon saarella sekä taustoja uuden Valamon perustamisesta. Valamo aloitti matkailutoimintansa 60- ja 70-lukujen taitteessa ja niistä päivistä alkaen matkailusta on eletty ja eletään edelleen - nykyään luostarissa vierailee vuosittain 120 000 matkailijaa. Nykypäivänä 90 % luostarin tuloista tulee matkailusta, lisäksi tuloja saadaan marjaviinien valmistuksesta. Vierailumme ajankohtana tulossa oli myös koe-erä luostarin omaa viskiä.
Isä Simeonin mukaan luostari ei ole ympärillä olevat seinät vaan se perinne, joka on jatkunut katkeamattomana vuosisatojen ajan ensin vanhassa Valamossa ja nyt Heinäveden Valamossa. 

Luostarikierroksen jälkeen saavuimme luentosaliin, jossa isä Simeonin luennon aiheena oli "Hiljentyminen kiireen keskellä". Hiljentyminen ja hiljaisuus ovat tila, jossa ei ole virikkeitä. Aktiivisessa hiljaisuudessa ei ole ulkoisia ärsykkeitä, jolloin alitajunta tekee työtä ja oman mielen tyhjentäminen ylimääräisestä onnistuu. Isä Simeonin mukaan ihminen käyttää kehoaan ja mieltään jatkuvasti väärin, jolloin stressi peittää luovuuden ja alitajunnan toiminnan. Tärkeää olisi arkisen työn siirtäminen hetkeksi syrjään, jolloin voisi hetkeksi hiljentyä ja menettää ajantajun. Monesti kiire on ihmisen elämässä itse tehtyä ja ihminen totuttaa itsensä erilaisiin maneereihin ja tapoihin. Osa näistä tavoista voi olla myös negatiivisia, jolloin omat maneerit tekevät ihmiselle itselleen hallaa.

Vierailumme päätettiin yhteiseen kahvihetkeen luostarin ruokasalissa, jonka jälkeen lähdimme kohti Savonlinnaa. Savonlinnaan saavuttiin alkuillasta ja pienen lepohetken jälkeen suuntasimme jalkapatikassa hotellista kohti Olavinlinnaa. Olavinlinnassa linnan opas kierrätti meidät läpi linnan ja kertoi monipuolisesti paitsi historiasta, myös nykypäivästä ja siitä kuinka Olavinlinnassa järjestetään monipuolista toimintaa ympäri vuoden. Tulevan oopperakesän kulisseja rakennettiin jo maaliskuulla kovaa kyytiä.
Olavinlinna vain meidän käytössämme!

Linnan kappelissa

Yhteinen ilta päättyi herkullisen savolaisen pitopöydän ääreen pienessä juhlasalissa.